2020. december 16., szerda

Légző és hangbemelegítő gyakorlatok. SATA RAMÓNA óvónő

 

Légzőgyakorlatok

˵A téli erdőben˶

Egyszerű légzőgyakorlatok (mindig megmondom, hol szívjuk be, hol fújjuk ki a levegőt. Egyenes háttal állunk vagy ülünk, jó mély levegőt szívunk):

orron be- szájon ki

szájon be- orron ki

orron be- orron ki

szájon be- szájon ki

Nehezíthetünk pl. úgy, hogy belégzés mélyen, bent tartjuk, amíg számolok az ujjaimmal mutatva 5- ig, aztán kifújjuk. Lehet a belégzés gyors, a kilégzés minél lassabban vagy fordítva, lassú belégzés után hosszas kilégzés, vagy lassú belégzés után szakaszos kilégzés stb.


Légzőgyakorlatok hangutánzással:

- Milyen hangokat hallhatunk a téli erdőben (karácsony környékén)? Minek hallhatjuk a hangját? (állatok, a lábunk alatt ropogó hó stb.- ki tud többet felsorolni?

- Még minek hallhatjuk a hangját? Bejátszom röviden a szél hangját. Utánozzuk!

- Én most csak a fuvallat hangját hallom, hangoztassuk halkan: fffffff. Egyenes háttal ülünk, kezünket a hasunkra tesszük, beszívjuk mélyen a levegőt a szánkon, majd a fuvallatot utánozzuk. Még egyszer!

- Erősödni fog a szél, újra beszívjuk jó mélyen a levegőt az orrunkon, halkan kezdjük kifújni, majd hangosodunk: ssssssss. Újra!

- Nagyon megfázott a kezünk a hideg szélben, lehelgessük, melegítsük! Beszívjuk jó mélyen a szánkon, majd lehelgetjük.

- Egy hópihe hullt a kezünkre. Belégzés mélyen az orrunkon, olyan gyengéden fújunk a képzeletbeli hópihére, hogy ne essen le.

- Most erősen fújjuk, miután mélyen beszívtuk a levegőt a szánkon, lássuk, kinek meddig száll a hópelyhe!

- A nagy hó miatt az erdőőr takarmányt visz a traktorral az állatoknak. Utánozzuk a traktor hangját! Jó sok levegőt szívunk be az orrunkon, majd minél hosszabban hangoztatjuk: rrrrrrrrr


Légzőgyakorlatok mondatbővítéssel:

- Egyenes háttal ülünk, kezünket a hasunkra tesszük, beszívjuk mélyen a levegőt az orrunkon, majd folyamatosan, amíg a levegő tart, mondogatjuk: tél, tél, tél, tél…; erdő, erdő, erdő…; hó, hó, hó… stb

- Egyenes háttal ülünk, kezünket a hasunkra tesszük, beszívjuk mélyen a levegőt a szánkon, majd egy levegővétellel egy szót mondunk, következő levegővétellel kettőt, így tovább, folyamatosan bővítve a mondatot, pl. : mély belégzés: erdő

mély belégzés: téli erdő

mély belégzés: A téli erdő csendes.

mély belégzés: A hideg téli erdő csendes.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése